Utlastning och djurtransport
Djurtransportören har många gånger kontakt med djur från flera olika besättningar och ofta inom en kort tidsrymd. Därmed utgör djurtransportören en särskilt stor risk för att smitta ska föras från andra besättningar till dina djur. Rutinerna vid utlastning bör därför vara sådana att djurtransportören inte går in i djurstallarna. Om det inte kan undvikas ska denne följa besättningens smittskyddsrutiner för besökare, läs mer under besöksrutiner.
Även själva fordonet för djurtransport kan innebära en viss risk för smittspridning, då den ofta varit på flera olika gårdar och kan ha djur från andra besättningar ombord. Vid planering av utlastningsställe, till exempel i samband med nybyggnation, bör man se till att vägar som ska användas av fordon som exempelvis djurtransport och kadaverbil inte korsar vägarna för gårdens egna fordon eller där djur och människor regelbundet rör sig.
>> Läs mer i avsnittet gårdens flöden och körvägar.
Andra lösningar som stärker smittskyddet vid utlastning är att antingen lasta på djuren en bit bort från stallet med hjälp av en gårdsegen kreatursvagn, eller att hålla dem i ett särskilt hägn inför transporten.
<< Tillbaka till föregående sida