Besökare och personal
För anslutning till SPETS och ASF-nivå behöver kraven för GRUND-nivån också vara uppfyllda.
- GRUND: Generellt gäller att besöken ska vara genomtänkta och planerade.
- GRUND: Besöksjournal ska föras.
- GRUND: Besättningens smittskyddsbestämmelser ska finnas i skrift och utarbetas tillsammans med besättningsveterinär eller djurhälsoveterinär.
- GRUND: Samtliga personer som vistas i anläggningen ska informeras om besättningens smittskyddsbestämmelser. Besökare ska innan inträde i besättningen signera i besöksjournalen att de tagit del av bestämmelserna. Det är djurhållarens ansvar att att informera sig om var samtliga besökare (särskilt hantverkare) varit innan besöket.
- GRUND: Rena skyddskläder och skodon ska finnas att tillgå.
- GRUND: Möjlighet ska finnas till handtvätt med flytande tvål, varmt och kallt vatten.
- GRUND: Torkmöjligheter av engångtyp (t.ex. pappershanddukar) och handdesinfektionsmedel ska finnas. Tvätt och desinfektion av händer ska alltid ske vid in- och utträde i besättningen.
- GRUND:Karenstider efter besök på utländska gårdar eller efter annan kontakt med klövbärande djur (t.ex. marknader, jakt) måste respekteras. Från områden med mul- och klövsjuka gäller 5 dygns karens. Från övriga områden gäller 48 h karenstid.
- GRUND: Blanketten Visitor´s certificate ska fyllas i vid besök från utlandet.
- GRUND: Vid utomhusproduktion ska skyltar som upplyser om att det är förbjudet att mata grisar finnas i anslutning till varje hägn. Särskilt vikgtigt är att de placeras i anslutning till angränsande vägar, promenadstigar etc.
- SPETS: I besöksjournalen efterfrågas datum för senaste besök i annan grisbesättning, typ av besättning och lokalisation.
- SPETS: Stoppskyltar ska finnas på alla dörrar och huvudingång, förutom på dörrar som är reglade inifrån. Huvudingång med personsluss markeras på ett tydligt sätt. Telefonnummer till ansvarig djurhållare/personal ska finnas angivet på skyltarna. Vid utomhusproduktion ska motsvarande stoppskyltar finnas i anslutning till varje hägn.
- SPETS: Det ska finnas en klar gräns mellan ”yttre” och ”inre” område, gärna i form av en personsluss. Gränsen ska respekteras av både personal och besökare.
- SPETS: Kläd- och skobyte ska ske vid gränsen. Externa kläder och skodon får inte komma i kontakt med besättningens kläder och skodon.
- SPETS: Besättningens egen utrustning i form av redskap, verktyg, instrument m.m. bör i möjligaste mån användas. I de fall detta inte är möjligt ska utrustningen i möjligaste mån tvättas och desinficeras innan användning i besättningen.
- ASF-status: Det ska finnas en klar gräns mellan ”yttre” och ”inre” område i form av en personsluss. Gränsen ska respekteras av både personal och besökare.
- ASF-status: Kläd- och skobyte ska ske vid gränsen. Externa kläder och skodon får inte komma i kontakt med besättningens kläder och skodon.
- ASF-status: Besättningens egen utrustning i form av redskap, verktyg, instrument m.m. bör i möjligaste mån användas. I de fall detta inte är möjligt ska utrustningen i möjligaste mån tvättas och desinficeras innan användning i besättningen.
- ASF-status: Tillträdesförbud råder för personal och besökare i 48 h. efter alla jakter i ett område belagt med restriktioner gällande afrikansk svinpest.
- ASF-status: Det ska upprättas en plan över hur smittskyddet upprätthålls i samband med byggnation eller reparation i utrymmen eller byggnader i besättningen.
- ASF-status: Det ska finnas en transportlogg över fordon som kör in i besättningens inre område. Vilket område som avses som inre område ska tydligt framgå av besättningens planskiss över anläggningen.