Smittskyddsråd för gårdsbesök
Dessa smittskyddsåtgärder är avsedda att förebygga smittspridning mellan djur på olika gårdar via människor och medhavd utrustning. Rutinerna handlar alltså inte om att i första hand skydda sig själv från smitta eller smuts. I vissa avseenden kan detta dock bli en positiv sidoeffekt.
1. Ta kontakt med ansvarig på gården innan du går in i byggnaderna. Djurägaren eller ansvarig person kan då visa dig vilken ingång du ska använda och informera om gårdens smittskyddsrutiner.
2. Planera vad du ska ta med dig in. På medhavd utrustning kan smittsamt material redan finnas eller fastna under ditt besök. Därför bör allt som tas in vara väl rengjort och desinficerat, och allt som förs ut göras rent och desinficeras före användning på en annan gård. Finns motsvarande utrustning på gården som du kan låna? Försök att ta med dig allt du behöver - om du måste gå ut senare för att hämta mer utrustning/material bör du byta skor och kläder samt tvätta händer före och efter.
3. Respektera gränsen mellan ute och inne: Om ingången du blivit anvisad har en markering av var gränsen går mellan besättning och "yttervärld" - till exempel i form av en bänk - ta av dig ytterkläder och skor på den yttre sidan. Verktyg och annat som inte behövs under besöket lämnas på utsidan av gränsen.
4. Besöksjournal: I grisbesättningar och en del nötkreatursbesättningar förs besöksjournal, som brukar ligga framme i besöksutrymmet. Alla besökare ska fylla i besöksjournalen, om en sådan finns.
5. Handtvätt och -desinfektion: Djurägaren är skyldig att erbjuda tvättmöjligheter med varmt vatten och tvål, samt handdesinfektion (se föregående sida). Om detta inte finns tillgängligt kan du be om en tillfällig lösning, med till exempel tvättbalja och uppvärmt vatten.
Ta av smycken, armbandsur mm där smuts annars kan ansamlas. Tvätta händerna och nedre delen av armarna med tvål i ca 20 sekunder. Torka med pappershandduk eller motsvarande och avsluta med handdesinfektion.
6. Skyddskläder och skor: För besökare som ska vistas i djurutrymmet men inte ha kontakt med djuren kan det räcka att använda en ren skyddsoverall av engångskaraktär och skoskydd av det slitstarka slaget (de vanliga blå tossorna är inte att rekommendera eftersom de lätt går sönder).
Personer som har djurkontakt ska helst använda gårdsegna skyddskläder och skor/stövlar. Se till att de skyddskläder du lånar är rena, så att inte dina egna kläder smutsas ned. Medhavda rena kläder och skor kan också användas. I så fall bör du se till att de använda kläderna förvaras avskilt från rena ombyten i bilen. I besättningar anslutna till Smittsäkrad Besättning Gris skall dock alltid besättningsegna kläder och skodon, eller i undantagsfall skyddskläder av engångskaratär, användas.
7. Huvudbonad: Ibland erbjuds huvudbonad i form av keps eller liknande. Personer som ska ha djurkontakt kan gärna använda egen, ren huvudbonad som byts mellan gårdar.
8. Utrustning etc: Allt som tas in till och förs ut ur djurutrymmena ska rengöras och desinficeras. Sådant som inte tål rengöring och desinfektion bör man i möjligaste mån undvika att ta in (till exempel genom att istället använda gårdens egen utrustning).
Om du vill ta in anteckningspapper, ta bara med lösa blad och släng dem som inte används. Använd vattentäta fodral som går att desinficera till kameror, mobiltelefoner, surfplattor mm.
Väskor och behållare placeras på rena och torra underlag och rengörs samt desinficeras efteråt.
9. Efter besöket: Lånade kläder läggs i tvättkorg om en sådan finns. Skoskydd kastas. Egna kläder bör förvaras i till exempel en sopsäck för att inte smutsa ner bilens insida eller rena ombyten. Rengör och desinficera utrustning samt tvätta händer på samma sätt som vid inträdet.
>> Se filmen om besöksrutiner
<< Tillbaka till föregående sida